De 10 meest kostbare fouten voor vastgoedeigenaren

pexels-pixabay-280221-1 pexels-pixabay-280221-1

 

Het klinkt misschien gemakkelijk om vastgoedeigenaar te zijn – Je hebt een huis om te verhuren, je knapt het op, je neemt wat mooie foto’s van het huis en verhuurt het aan mensen die het nodig hebben. Maar ook al lijkt dit misschien zo vereist het toch een hoop verantwoordelijkheid om huisbaas te zijn. Het kan een uitdagende taak zijn om huurders aan te nemen, en er op te vertrouwen dat zij jouw huis goed zullen verzorgen. Net als met andere beroepen is ervaring erg belangrijk. Tuurlijk, er bestaat een kans dat je mooie huuropbrengsten gaat genereren, echter hoe vermijd je dat je meer kosten krijgt dan dat je aan huur ontvangt?

Het maakt niet uit of je een ervaren verhuurder bent of dat je er net mee begint. Verhuurders hebben te maken met bepaalde problemen, en om die reden kunnen fouten kostbaar uitpakken. Dit zijn de 10 meest voorkomende kostbare fouten die huisbazen en vastgoedeigenaren maken:

 

1. De borg niet innen

De borg innen van je huurders is de eerste stap die je moet nemen zodra het contract is ondertekend. Hier zijn vele redenen voor maar de meest belangrijke is dat de borg fungeert als bescherming, mocht een van de huurders niet kunnen betalen, of als er schade wordt veroorzaakt die gedekt moet worden. Als je de borg niet int van je huurders zul je uiteindelijk de kosten zelf moeten dragen. Dit is natuurlijk nooit de beste oplossing. Zonder het ontvangen van borg (welke meestal gelijk staat aan twee tot drie maanden huur exclusief GWL) en met een gebrek aan zorgzame verhuurders neem je het risico dat je inkomen hieronder gaat lijden.

 

2. Huurders niet uitnodigen om problemen te melden

Als we het hebben over kostbare uitgaven voor eigenaren van onroerend goed kunnen onnodige en ongeplande uitgaven hierin niet vergeten worden. Tuurlijk, onderhoud is onvermijdelijk, maar er is altijd een manier om een oogje te houden op alle dingen die in de toekomst reparatie nodig hebben. Het is daarom van essentieel belang om je huurders te vragen problemen te melden zodat je weet wanneer je deze moet oplossen. Houd er rekening mee dat een huurder niet vaak snel direct contact opneemt om schade te melden waardoor bijvoorbeeld een lekkende pijpleiding pas opgemerkt wordt als het al te laat is. De vastgoedbeheer software van Facilitee biedt een goede oplossing voor dit probleem. De huurder kan de schade in de app melden zonder persoonlijk contact te hoeven opnemen. Zo ben je eerder op de hoogte van het probleem en kan je deze vervolgens snel oplossen.

 

3. Te dure/goedkope onderhoud en reparaties

Ook is het essentieel om te weten wie het onderhoud voor je woning uitvoert, en natuurlijk wanneer je ze moet boeken. De kans is groot dat er te hoge kosten in rekening worden gebracht als het onderhoud pas op het laatste moment wordt ingepland. Maar het zijn niet alleen hoge kosten die nadelig kunnen zijn – goedkoop onderhoud en goedkope reparaties kunnen ook slecht uitpakken, aangezien de prijs meestal iets zegt over de kwaliteit van de klus. Je kunt een apart potje maken voor reparaties en onderhoud, maar het is altijd verstandig om alles op voorhand op orde te hebben zodat je weet wanneer en wat je kwijt bent aan reparaties en/of wanneer er onderhoud moet worden gepleegd.

Facilitee is een voorbeeld van vastgoed management software die je hiermee kan helpen aangezien:

  1. Het onderhoud zo spoedig mogelijk uitgevoerd kan worden

  2. Je kunt kiezen uit een pool van vertrouwde professionals wie het onderhoud zal uitvoeren

 

4. Doe-het-zelf reparaties en onderhoud

Aan de andere kant kan je ook altijd proberen om het onderhoud aan je eigendom zelf uit te voeren. Als je wat extra tijd over hebt en erg handig bent kan dit een goede en lucratieve keuze zijn. Echter kan dit vaak anders uitpakken dan wat je in gedachten had. Je eigendom onderhouden is een uitdagende en tijdrovende taak, en hoe groter het eigendom is, hoe groter de uitdaging waarvoor je komt te staan. Kies je er toch voor om het onderhoud zelf uit te voeren, hou dan in gedachten dat dit nog duurder kan uitpakken indien dit niet goed wordt uitgevoerd. Daarom is het altijd verstandig om een vakman aan je eigendom verbonden te hebben die de reparaties en onderhoud uitvoert.

 

Boek een demo

 

5. Onzorgvuldig zijn bij het kiezen van huurders

Betrouwbare huurders vinden die de huur op tijd betalen en ook goed zorgen voor uw woning is van groot belang voor een vastgoedeigenaar. Op de lange termijn kan dit je een hoop geld besparen. Echter brengt dit ook enkele uitdagingen met zich mee. Het vinden van geschikte huurders is een secuur proces, en kan een ontmoedigende en tijdrovende bezigheid zijn. Tegenwoordig is het ophangen van een ‘te huur’ bordje of het plaatsen van je woning of appartement op een website of app niet meer voldoende. Dit is zelfs een nog grotere uitdaging in Nederland, waar momenteel een woning schaarste is, waardoor er veel verschillende huurders zijn die op de woning af zullen komen.

Om de beste huurders te vinden zul je de volgende dingen bij het applicatie proces moeten betrekken:

- Vraag om referenties, indien deze er zijn, maar houdt in gedachten dat niet alle huurders referenties hebben van hun voormalige verhuurder.

- Zoek naar huurders met een vaste baan, zodat je er zeker van bent dat de huur op tijd betaald kan worden

- Voer indien mogelijk een kredietwaardigheidscheck uit.

 

6. Niet goed genoeg adverteren

Een huurwoning adverteren is belangrijk, maar om het op de juiste manier te bevorderen is nog relevanter. Je moet je kunnen inleven in de huurder en weten welke platforms je moet gebruiken om deze huurders aan te trekken. Denk aan verschillende social media platforms die jouw doelgroep gebruiken, of veelgebruikte websites, en pas de foto’s van de woning op de doelgroep aan. Zo is bijvoorbeeld het presenteren van een woning aan een gezin met kinderen compleet anders dan het presenteren aan millennials die een leuk plekje zoeken. Onthoudt dat niet goed genoeg adverteren duur kan uitpakken. Leegstand wil je natuurlijk ten alle tijde voorkomen. Dit is namelijk geen zeldzaam probleem; maar liefst 15% van verhuurders maakt zich hierover zorgen.

 

7. Verhuren als hobby

Het verhuren van een woning zal misschien niet je basisinkomen zijn, wat ertoe kan leiden dat je het ziet als een hobby. Hoewel dit zo kan zijn blijft het belangrijk om het zakelijk te benaderen. Het is immers mogelijk om je verdiensten te maximaliseren, en daarom zal je het als een bedrijf moeten behandelen. Om dit te doen zou je een aparte bankrekening kunnen openen voor het innen van de huur, en kun je een belastingadviseur raadplegen voor een garantie op correcte behandeling van de belasting.

 

8. Niets ondertekenen

Een verhuurder zou nooit moeten bouwen op alleen wederzijds vertrouwen. Het verhuren van een woning is net als het runnen van een bedrijf, en net als bij een bedrijf zijn beloftes niet genoeg. Om wettelijk beschermd te zijn zullen de huurders een huurovereenkomst moeten tekenen voordat ze intrekken in de woning. Op deze manier heb je een juridisch bindende overeenkomst, mochten problemen zich voordoen.

 

9. Te hoge/lage huurprijzen

Als je de woningmarkt als huurder betreedt zul je je best moeten doen om de markt te begrijpen. Zoals eerder genoemd kampt Nederland met een woningtekort van meer dan 300.000 woningen. Om deze reden zul je altijd moeten letten op de prijs van de woning die je wilt verhuren.

Allereerst zullen te lage prijzen vermeden moeten worden. Dit is natuurlijk niet de reden dat je met verhuren begonnen bent. Daarnaast is dit ook niet eerlijk tegenover andere verhuurders in je omgeving – je zult gezamenlijk de prijzen gelijk moeten houden volgens het type eigendom dat je verhuurt. Aan de andere kant kunnen te hoge prijzen ook averechts werken. Ook al zul je misschien huurders vinden die onwetend een te hoge prijs betalen blijft de kans op leegstand erg groot. Door je woning zorgvuldig te beprijzen heb je meer kans op huurders en kan leegstand voorkomen worden.

 

10. Geen verzekering afsluiten

Een andere grote fout die verhuurders veelal maken, welke ook duur kan uitpakken, is het niet afsluiten van een verzekering. Dit gaat echter beide kanten op, aangezien zowel jij als de huurders verzekerd moeten zijn. Dat is waarom 2 soorten verzekeringen mogelijk zijn zodra de huur van start gaat:

- Inboedelverzekering, welke onder de naam van de verhuurder staat en deze en zijn eigendom beschermt in het geval van juridisch conflict of ongevallen zoals brand, overstroming of andere natuurrampen.

- Huurverzekering, een overeenkomst op de huurders naam waarmee de kosten van persoonlijke eigendommen van de huurder en kosten van de door de huurder toegedane schade gedekt worden.

 

Conclusie:

Fouten zijn menselijk, maar het is altijd goed om op de hoogte te zijn van de meest gemaakte fouten om zo een stap voor te blijven. De meest voorkomende fouten zijn verbonden aan reparaties en onderhoud. Andere reiken van het onzorgvuldig kiezen van huurder tot juridische zaken. Desondanks kunnen al deze fouten gemakkelijk voorkomen worden door gebruik te maken van een woning management software zoals Facilitee. Zo is het altijd goed om een check-up lijst te hebben die je kan helpen om geld te besparen, onnodige kosten te vermijden en leegstand te voorkomen.

Boek een demo

facilitee_logo_light-1-1
Boek een demo

Related posts

Related posts

footer_visual
footer_visual@2x
Book a demo

Gain complete control of all your properties

Book a demo